CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 17, 2010

Malaysia, Thai Akan Adakan Latihan Ketenteraan Bersama

Malaysia, Thai Akan Adakan Latihan Ketenteraan Bersama


KUALA LUMPUR 16 Dis. - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengadakan latihan ketenteraan bersama tentera Thailand pada April tahun depan, kata Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin.

Menurut beliau, kerjasama itu membabitkan latihan persempadanan dan akan diadakan di Prachuab Khirikhan, Thailand.

"Tentera Darat akan menjadi perintis kepada latihan bersama ini dan selepas itu akan membabitkan sayap lain seperti Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

"Thailand akan menjadi penganjur kepada latihan bersama ini dan ini membuktikan semangat kejiranan yang tinggi di kalangan negara anggota Asean ," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bersama Panglima Angkatan Tentera Thailand, Jeneral Songkitti Jaggabatara di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Khalid Abu Bakar.

Pemimpin tentera Malaysia dan Thailand kini sedang mengadakan Mesyuarat kali ke-26 Peringkat Tinggi Antara Malaysia dan Thailand (MALTHAI) yang berlangsung di ibu negara.

Mesyuarat dwitahunan itu menjadi medan pemimpin armada tentera kedua negara bertukar pandangan dan idea serta membincangkan perkara yang melibatkan persempadanan dan juga pas lawatan sempadan.

Menurut Azizan, mesyuarat berkenaan juga membincangkan segala masalah berbangkit terutamanya membabitkan isu pentadbiran sempadan antara kedua-dua negara.

Sumber: Utusan Malaysia
post signature

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen disini, terima kasih.
(Sila guna nama sebenar anda ataupun nama yang boleh dikenali oleh kesemua anggota AW UIAM.)