CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, July 10, 2010

Sejarah Ringkas Bahagian Pasukan Simpanan (BPS)

Sejajar dengan pembesaran Tentera Darat, Pasukan Sukarela telah disusun semula dengan menggubal undang-undang TA Ordinance, TA (Terms of Services) Regulation 1959 dan TA (Pays and Allowances) Rules 1959 dan seterusnya menubuhkan secara rasmi Cawangan Askar Wataniah (AW) pada 1 Jan 1959. Pengarah pertama Cawangan AW ialah Kol Yeop Mahidin bin Mohamed Shariff.

Bagi mentadbir dan menguruskan Pasukan Sukarela yang semakin berkembang pesat, Jabatanarah Askar Wataniah (JAW) ditubuhkan di Departmen Tentera Darat pada tahun 1978. Ianya disusun semula agar dapat berperanan sebagai sebuah Cawangan Pasukan Simpanan dengan lebih efektif selaras dengan peranan dan tugas sebenar AW. JAW diketuai oleh seorang pegawai yang berpangkat Brig Jen dengan gelaran Pengarah JAW.

Dengan pengstrukturan baru dan bidang tugas yang semakin bertambah ekoran peningkatan anggota sejajar dengan sasaran AW ke arah 80,000 anggota. Pada tahun 1994, JAW telah ditukarkan kepada Bahagian Pasukan Simpanan (BPS). Bahagian ini juga diketuai oleh seorang pegawai yang berpangkat Brig Jen dengan gelaran Asisten Panglima Pasukan Simpanan (AP PS). Kajian penstrukturan masih lagi dibuat bagi menampung keperluan rancangan dan pelaksanaan tugas yang kian meningkat. Perubahan struktur ini perlu menyamai Markas Tentera Darat (TD) supaya sistem pengurusan dan latihan Pasukan Simpanan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen disini, terima kasih.
(Sila guna nama sebenar anda ataupun nama yang boleh dikenali oleh kesemua anggota AW UIAM.)