CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, November 1, 2010

Suara MPP: Peka Maklumat Elak Keciciran

Suara MPP: Peka Maklumat Elak Keciciran


MAHASISWA perlu bersikap prihatin terhadap isu di kampus sekali gus membantu mereka supaya tidak ketinggalan dalam penyebaran maklumat oleh universiti.

Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (MPPUIAM), Mohd Firwan Norliza berkata sikap tidak prihatin mahasiswa menyebabkan berlaku keciciran maklumat hingga boleh menyukarkan lagi keadaan.

Menurutnya, berdasarkan pemerhatian MPPUIAM, kebanyakan mahasiswa kurang peka terhadap maklumat disebarkan sedangkan pemberitahuan sudah dilakukan sama ada melalui pengumuman buletin mahupun kolej kediaman.

“Sikap kurang prihatin ini bukan saja merugikan mereka malah boleh menimbulkan masalah lain, contohnya tanggapan salah MPPUIAM tidak melaksanakan tugas dengan amanah.

“Sedangkan segala aduan diambil dengan telus, disampaikan kepada pihak berkenaan manakala tindak balas turut disertakan. Malangnya sikap kurang peka menyebabkan mereka terlepas atau tidak mengetahuinya.

“Justeru MPPUIAM meminta mahasiswa mengubah sikap ambil mudah selain peka terhadap apa jua perubahan atau penyampaian maklumat supaya tidak terus ketinggalan,” katanya.

MPPUIAM turut berharap mahasiswa akan memberi fokus kepada pelajaran sekali gus berjaya mengharungi peperiksaan sedang dihadapi.

“MPPUIAM mengucapkan selamat menghadapi peperiksaan dan berharap mereka mampu memperoleh keputusan cemerlang. Jaga kesihatan dan keselamatan serta jangan terbabit dengan masalah.

“Menara gading adalah medan mencerna kejayaan pada masa depan, gunakan peluang ini sebaiknya sekali gus menamatkan pengajian dengan memperoleh keputusan terbaik,” katanya. - myMetro

Nadiwatan: Sangat berbangga dengan Pbt Firwan kerana memiliki sifat kepimpinan yang amat baik untuk dicontohi anggota wataniah UIAM yang lain. Semoga kejayaan beliau menjadi satu cabaran bagi anggota wataniah yang lain untuk menjadi salah seorang ahli lembaga MPPUIAM suatu hari nanti atau mungkin pengganti beliau sebagai Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (MPPUIAM) yang seterusnya.
*Gambar adalah sebagai hiasan.
post signature

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen disini, terima kasih.
(Sila guna nama sebenar anda ataupun nama yang boleh dikenali oleh kesemua anggota AW UIAM.)