CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 15, 2011

Malaysian Armed Forces (MAF) Dan United State Navy (USN)

Eksesais 10 Hari Tingkat Kerjasama Ketenteraan


KUANTAN 6 Jun - Eksesais Kerjasama Kesiagaan dan Latihan 2011 (CARAT 2011) antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan Tentera Laut Amerika Syarikat (USN) dilihat sebagai salah satu medium untuk meningkatkan kerjasama antara tentera kedua-dua negara.

Panglima Angkatan Bersama, Laksamana Madya Datuk Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin berkata, eksesais itu berlangsung selama 10 hari bermula hari ini bertujuan meningkatkan keupayaan, perancangan serta pelaksanaan ketenteraan kedua-dua negara.

AHMAD Kamarulzaman Ahmad Badaruddin (kanan) berjabat tangan
dengan Thomas F. Carney pada majlis pelancaran kerjasama latihan tahunan
antara Angkatan Tentera Malaysia dengan United States Navy, semalam.
“Kerjasama dan hubungan dua hala antara ATM dan USN adalah salah satu inisiatif diplomasi ketenteraan yang telah terjalin sejak sekian lama.

“Hubungan akrab ini bukan sahaja diwujudkan di peringkat diplomatik, tetapi lebih signifikan di peringkat ketenteraan,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis perasmian pembukaan eksesais itu di sini hari ini.

Hadir sama Komander Kumpulan Logistik Pasifik Barat (COMLOG WESTPAC), Laksamana Muda Thomas F. Carney.

Ahmad Kamarulzaman berkata, eksesais itu melibatkan 800 pegawai dan anggota ATM serta 1,800 anggota USN melibatkan kawasan Kemaman, Terengganu; Kuantan dan Pekan, Pahang; Mersing, Johor dan perairan Laut China Selatan.

Katanya, CARAT merupakan latihan tahunan siri ke-17 antara ATM dengan USN yang dipersetujui di bawah Program Perjanjian Latihan Bersama Malaysia dan Amerika Syariat.

Tambahnya, pelbagai latihan akan diadakan seperti pos pemerintah, operasi dan pendaratan amfibia, operasi hutan dan selaman.

“Bagi meningkatkan hubungan dan persefahaman yang baik antara ATM dan USN, program khidmat masyarakat juga akan diadakan,” katanya.

Eksesais itu melibatkan tiga kapal perang milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) iaitu Kapal Diraja (KD) Lekir, KD Lekiu dan KD Terengganu manakala USN membawa bersama tiga kapal perang iaitu USS Tortuga, USS Paulhamilton dan USS Howard.

Sumber: Utusan Malaysia Online
post signature

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen disini, terima kasih.
(Sila guna nama sebenar anda ataupun nama yang boleh dikenali oleh kesemua anggota AW UIAM.)