CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, August 13, 2010

Denda Oh Denda...

"List Down" Elak Anda & Skuad Daripada Denda




Disiplin yang baik terbentuk dari sikap yang baik
dan sikap yang baik adalah hasil daripada
pemimpin dan teladan yang baik.
–Tun Abdul Razak Hussin –


Kebersihan Diri

1) Kuku pendek
2) Tiada janggut. Misai boleh disimpan tapi mesti dirapi.
3) Rambut dan sideburns pendek

Pakaian

a) Pakaian Celoreng (No 5)

1) Bere kemas dan nipis sebelah kanan
2) Pakai rantai disc
3) Inner gelap/inner loreng
4) Belt 2000 ketat dipinggang
5) Celoreng ada nama anggota dan nama kor
6) Bawa buku nota kecil, pen & sapu tangan
7) Spike boot/drill boot mesti dikiwi/berkilat
8) Tali kasut diikat kemas/dimasukkan dalam kasut

b) Pakaian Kerja (No 3) 

1) Bere kemas dan nipis sebelah kanan(lelaki), cap kemas(perempuan)
2) Tidak memakai inner/ memakai inner tetapi tidak dinampakkan dengan menambah butang katop
3) Belt kor(lelaki)
4) Lencana bahu jenis `Slip on’ dipakai dibahu kiri dan kanan
5) Lencana kor pada kolar baju
6) Nametag
7) Kad matrik
8) Bawa buku nota kecil, pen & sapu tangan
9) Kasut hitam berkilat
10) Pakaian digosok dan nampak garisan
11) Lanyard dipakai pada bahu sebelah kiri(lelaki)
12) Dipakai daripada 8am - 5pm pada hari Rabu



c) Pakaian Executive F1

1) Baju F1 (Tucked in - lelaki)
2) Seluar slack hitam 
3) Kasut Hitam Berkilat
4) Kad Matrik (seboleh-bolehnya yoyo tag/ jika tiada guna neck)
5) Belt hitam
6) Stokin hitam
7) Dipakai daripada 8am - 5pm pada hari Selasa









d) Pakaian Sukan (No 10) 

1) Baju gelap
2) Seluar trek gelap
3) Kasut sukan putih atau campuran 60% putih dan 40% warna gelap seperti hitam
4) Stokin putih panjang
5) Bawa buku nota kecil dan pen 


Berbaris:

1) Jika arahan berbaris cth jam 1000, seseorang mesti menyuruh/secara sukarela menjadi ketua platun dan panggil masuk baris awal 15minit daripada arahan berbaris, jam 0945 dan mengira kekuatan anggota dan sedia untuk melapor kepada jurulatih.
2) Bagi keseluruhan kelas CCWT, rank yang paling senior perlu jadi IC keseluruhan bila-bila masa. Bagi sesebuah kelas, ikut list no 1 diatas melainkan ada senior rank didalam kelas tersebut.
3) Ketua platun pastikan anggota-anggota dalam baris kemas berpakaian dan membawa peralatan seperti buku, pen & sapu tangan. Pastikan juga handset dalam silent mode,
4) Anggota-anggota dalam baris membantu sesama sendiri membetulkan pakaian semasa dalam baris.
5)Jika ada nyanyian lagu atau bacaan ikrar, pastikan telah siap melakukan sebelum melapor, cth arahan berbaris jam 0645, nyanyi sebelum 0645. (nyanyi dengan bersemangat)
6) Tidak bercakap-cakap / banyak pergerakan  dalam baris.
7) Jika anda membawa barang-barang seperti buku dan beg pastikan ia dibawa dengan tangan kiri.
8) Jika ada beberapa anggota yang membawa senjata, asingkan mereka, pastikan mereka berbaris pada file sebelah paling kiri.
9) Jika anda datang lambat, minta kebenaran terlebih dahulu daripada in-charge (IC) baris sebelum masuk baris (cth: assalamualaikum skuad/staf, kebenaran masuk baris skuad/staf)



Physical Training(PT)

1) Bersuara dengan semangat ketika counting.
2) Perbuatan dilakukan dengan pantas. Jika disuruh berubah position PT kepada position PT yang lain, lakukan dengan serta-merta tanpa berlengah-lengah.
3) Jika disuruh "front support position down!", terus jatuhkan diri, ( arahan lain yang sama erti ialah Grenade! - serta merta jatuhkan diri)
4) Tidak memakai jam dan pastikan anda tidak membawa handset, kunci dan barang2 berharga yang lain. Kemungkinan besar akan tercicir semasa melakukan PT. Sebelum bergerak melakukan PT, minta jurulatih untuk menjaga barang-barang anda jika sudah terbawa.



Lain-lain

1) Bilik dalam keadaan layout, bersih dan tersusun serta tiada barang larangan.
2) Setiap jawapan mesti diakhirkan dengan pangkat jurulatih tersebut cth, faham kpl!  (note: L/kpl atau Kpl, panggilan sama, guna Kpl sahaja)
3) Setiap kali jumpa jurulatih, jangan lupa beri salam/bertanya khabar. (apply kepada sesama anggota juga, tapi jurulatih lebih sensitif kepada cara hormat anggota kepada rank yang lebih tinggi supaya dapat amalkan jika terjumpa dengan pegawai)
4) Jika diberi denda lakukan serta merta tanpa persoalan dan setelah selesai melakukannya, minta kebenaran untuk bangun, cth Siap, Kpl!
5) Make-up tidak terlalu tebal terutamanya jika ada ujian kawad.
6) Jika anda memakai pakaian No 3/No 5/F1 pastikan anda mematuhi peraturan lalulintas dan universiti semasa menunggang motosikal seperti memakai helmet dan tidak menunggang melawan arus jalan atau jalan-jalan pejalan kaki.
7) Setiap kali jumpa senior anda harus beri salam dan panggil mereka staf. Tiada panggilan akak atau abang. Walaupun senior tersebut berkata "jangan panggil aku staf, panggil masa depan jurulatih je atau Tuan Wari", anda harus membangkang dan tetap memanggil mereka staf di mana-mana sahaja setiap kali berjumpa.



P/s: List ini adalah berdasarkan pengalaman anggota. Sebarang point yang tertinggal adalah kelemahan penulis. Sila list down/komen lagi point(s) tersebut di ruangan komen dibawah. Terima kasih. Jurulatih harap boleh komen/tambah lagi kerana list diatas bukan daripada guide book tetapi pengalaman lampau semata-mata.



9 comments:

Syahira@Chea

Good Job... Guideline yang bagus :)
saling ingat- mengingatkan amalan yang Mulia..

Omare

baca doa dulu tu sebelum nak lompat..haha islamic soldier betoi..

Helang Tanah Melayu

This entry is very useful for all members, especially "junior" newly joined the TA.

Here are some comments ... if someone doubts my word please do get an official confirmation from our officer or other assist. trainers.

Kebersihan Diri
2) mustache is allowed but not encouraged

n0.5
6) a member must bring a notebook instead of books. There will be a confusion among members if we say "bawa buku" e.g. in recently morning parade there was a member who brought an exercise book for copying down details.

n0.3
2) "inner" is allowed but plz make sure it could not be seen on the chest. therefore, the member must put there an extra button (butang katop)

n0.10
3) sports shoes in white colour only. if the colours mixed, it must be 60% of white and 40% more dark colours like black.
4) have a long white socks
5) all members have to bring a notebook and a pen at anywhere/anytime and not be limited to the IC squad.

Berbaris
the most senior rank must be IC whenever there is an assembly.

Thanks!

Nadiwatan

Terima kasih kerna response. kami update semula based on that.

Siti Nurhuda Husna

Info yang sangat berguna!

Eh waktu PT bukan tak perlu buku kecil ke?

Omare

PT xperlu bawak r pen.. bahaya2 nnt lompat2 baring2 tercucuk plak pen.. ngeh3..

Anonymous

ceit..
dalam baris ley senyum2 gelak2..
aper daaa...

Omare

ade org terkentut tu..ahakz! peace v(",)v

Zaza yihuu

ni bawah askar wataniah ke ? macam Palapes ?

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen disini, terima kasih.
(Sila guna nama sebenar anda ataupun nama yang boleh dikenali oleh kesemua anggota AW UIAM.)